uitvaart afscheid fotograaf begrafenis fotografie

Praten over de dood (Sire reclame spotje)

De SIRE-campagne over de dood (‘Praat erover. Niet eroverheen’) gaat vandaag van start. Via radio- en tv-spotjes, advertenties in kranten en posters in bushokjes worden burgers opgeroepen de dood niet meer zo vaak dood te zwijgen. SIRE heeft voorafgaand aan de campagne onderzoek gedaan naar de mate waarin mensen wel of niet over de dood praten. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft daarin aan niet genoeg te hebben gesproken over de dood met iemand die er nu niet meer is. Hierdoor heeft men niet goed afscheid kunnen nemen, en heeft men spijt: het verdriet is groter en het bemoeilijkt de rouw.

Andere resultaten uit het onderzoek:

 • slechts 27% van de Nederlanders heeft alles tegen hun naasten gezegd, mochten zij morgen overlijden. Hierbij gaat het zowel over praktische als emotionele en financiële zaken

 • 31% van de Nederlanders vindt het moeilijk om over het eigen overlijden te praten

 • slechts 28% neemt het initiatief tot een gesprek over de dood met een naaste

 • 39% denkt in het algemeen dat praten over de dood de angst voor de dood vermindert. Als het gaat om de laatste levensfase, dan denkt 53% dat praten over de dood kan helpen de laatste fase gerust tegemoet te gaan

 • 16% is bewust bezig met het eigen sterven

  Dooddoeners

  Het gesprek over dood of rouw wordt vaak vermeden met behulp van dooddoeners, zo bleek uit onderzoek. 64% maakt in het gesprek makkelijk gebruik van dergelijke dooddoeners. Daarmee bedoelt SIRE opmerkingen als ‘Ach, je bent jong, je bent zo weer zwanger’ tegen iemand die net een miskraam heeft gehad, ‘Nou, op zich wel een mooie leeftijd’ tegen iemand die een oudere persoon is verloren’ of ‘Laten we morgen gewoon naar de dierenwinkel gaan’ tegen een kind dat net zijn of haar huisdier is verloren. SIRE wil met de campagne een einde maken aan die dooddoeners. Kijk hier voor meer info over de campagne, als ook alle tv- en radiospotjes en andere uitingen van de campagne.

  Bij het ontwikkelen van de campagne heeft SIRE zich laten adviseren door diverse personen, waaronder longarts Sander de Hosson, rouwdeskundige Manu Keirse, kinderrouwtherapeut Tanja van Roosmalen en Bureau MORBidee-mede-eigenaar Rob Bruntink. Bureau MORBidee maakte afgelopen jaren diverse hulpmiddelen die het praten over de dood kunnen vergemakkelijken, zoals kaartspellen, bierviltjes en boeken. Een volledig overzicht van gesprekshulpmiddelen vind je hier.